Czosnek niedźwiedzi to sezonowa bylina, którą możemy wykorzystać na wiele sposobów. Ktoś chce go sobie zamrozić, ktoś używa go do gotowania, pieczenia albo do przygotowania smacznych dań na zimno, by zachować wszystkie cenne witaminy.

Jaki jest najlepszy sposób wykorzystania czosnku niedźwiedziego?

Wykorzystanie czosnku niedźwiedziego

Na zimno

Chcesz, aby roślina zachowała wszystkie cenne witaminy? W tym przypadku unikaj obróbki termicznej i jedz świeże liście, najlepiej jeszcze w dniu zerwania. Dzięki temu możesz być pewien, że nie zmarnujesz wartościowych substancji odżywczych, które mają dobroczynne działanie lecznicze.

Najczęstsze sposoby wykorzystania na zimno:

Kanapeczki z czosnkiem niedźwiedzim

Kanapeczki z czosnkiem niedźwiedzim

Gotujemy i pieczemy

Czosnek niedźwiedzi można również poddawać obróbce termicznej. Jego ostry smak i czosnkowy zapach mogą wspaniale ożywić wiosenną kuchnię. Świetnie pasuje do kurczaka i wieprzowiny, można z niego zrobić przepyszny makaron, a nawet jajecznicę.

Najczęstsze sposoby podawania na ciepło:

  • Makaron
  • Nadziewana pierś kurczaka
  • Jajecznica

Zobacz też: Przepisy z czosnkiem niedźwiedzim

Pyszny makaron z czosnkiem niedźwiedzim

Pyszny makaron z czosnkiem niedźwiedzim

Przechowywanie czosnku niedźwiedziego

Jeżeli interesuje cię, jak zachować tę smakowitą roślinkę na czarną godzinę, przeczytaj także artykuł Jak przechowywać czosnek niedźwiedzi.