Wykorzystanie czosnku niedźwiedziego
Czosnek niedźwiedzi to sezonowa bylina, którą możemy wykorzystać na wiele sposobów. Ktoś chce go sobie zamrozić, ktoś używa go do gotowania, pieczenia albo do przygotowania smacznych dań na zimno, by zachować wszystkie cenne witaminy.
Jaki jest najlepszy sposób wykorzystania czosnku niedźwiedziego?
Na zimno
Chcesz, aby roślina zachowała wszystkie cenne witaminy? W tym przypadku unikaj obróbki termicznej i jedz świeże liście, najlepiej jeszcze w dniu zerwania. Dzięki temu możesz być pewien, że nie zmarnujesz wartościowych substancji odżywczych, które mają dobroczynne działanie lecznicze.
Najczęstsze sposoby wykorzystania na zimno:
- Podawać na kanapce
- Wkroić do sałatki
- Dodać do pasty do smarowania
- Podawać jako dodatek do dania głównego
Gotujemy i pieczemy
Czosnek niedźwiedzi można również poddawać obróbce termicznej. Jego ostry smak i czosnkowy zapach mogą wspaniale ożywić wiosenną kuchnię. Świetnie pasuje do kurczaka i wieprzowiny, można z niego zrobić przepyszny makaron, a nawet jajecznicę.
Najczęstsze sposoby podawania na ciepło:
- Makaron
- Nadziewana pierś kurczaka
- Jajecznica
Zobacz też: Przepisy z czosnkiem niedźwiedzim
Przechowywanie czosnku niedźwiedziego
Jeżeli interesuje cię, jak zachować tę smakowitą roślinkę na czarną godzinę, przeczytaj także artykuł Jak przechowywać czosnek niedźwiedzi.