Czosnek niedźwiedzi jest wspaniałą roślinką, która na wiele sposobów oddziałuje korzystnie na nasze zdrowie. Nie wiesz, jak zachować jego właściwości przez jak najdłuższy czas? Zalej go alkoholem i przygotuj z niego nalewkę (ekstrakt). Zapoznaj się z naszym przepisem w obrazkach.
Co będzie ci potrzebne?
- Butelka wódki albo innego mocnego alkoholu (brandy, calvados, w zależności od gustu, zawartość alkoholu powinna wynosić 38 % – 40 %)
- Świeżo zebrane liście czosnku niedźwiedziego
Jak przygotować?
- Dokładnie opłukać liście czosnku niedźwiedziego pod zimną bieżącą wodą. Dla ułatwienia można wykorzystać sitko, odcedzić niepotrzebną wodę, anastępnie zostawić czosnek do wyschnięcia.
- Na stole przygotuj miejsce, na którym pokroisz czosnek. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki.
- Pokrój liście czosnku na jak najdrobniejsze kawałeczki i dodawaj je jeden po drugim do przygotowanej wcześniej butelki.
- Czosnek w butelce należy ugnieść rączką drewnianej łyżki.
- Czosnek niedźwiedzi jest gotowy, by zalać go alkoholem, w naszym przypadku wódką.
- Powoli zalej butelkę do pełna. Odczekaj chwilę, a następnie wyrównaj poziom alkoholu aż do krawędzi szyjki. Zamknij butelkę i mocno nią potrząśnij, aby całe powietrze w butelce znalazło się w jej górnej części.
- Jeżeli robisz nalewki także z innych roślin leczniczych, najlepiej będzie, jeśli oznaczysz butelkę nazwą czosnku niedźwiedziego oraz zanotujesz datę przygotowania nalewki.
- Butelkę postaw blisko źródła ciepła (piec, kaloryfer…) lub wystaw na słońce i odczekaj 14 dni. Dzięki ciepłu roślina wydziela substancje o wartości leczniczej. Później wystarczy już tylko przelać ekstrakt z czosnku niedźwiedziego do mniejszego naczynia i przyjmować 10 – 15 kropli rozrzedzonych wodą. Przygotowana w ten sposób nalewka jest przydatna do spożycia przez ok. 1 roku do 3 lat, ale zaleca się coroczne przygotowywanie nowego ekstraktu. .
Życzymy Wam dużo zdrowia!
Dodaj komentarz